Avatar ve Matrix Gibi Diğer Bedenleri veya Makineleri Kontrol Etmek Mümkün mü?
James CameronYönetmenliğini yaptığı Avatar filmlerini izlediyseniz. avatarıAradıkları cesetleri uzaktan kontrol edebildiklerini hatırlarsınız.
Bugün beynimizde birçok sinyal kolayca ölçülebilir. Peki, bir gün farklı bedenleri veya makineleri belirli teknolojilerle kontrol etmemiz gerçekten mümkün mü?
Avatar, Matrix, Inception, Neuromancer, Lucy… Dünyanın en değerli bilimkurgu filmleri arasında yer alan bu filmlerin ortak bir noktası vardı: Başka yer ya da boyutlardaki bedenleri ve makineleri zihin gücüyle kontrol edebilmek.
Avatar filmlerindeki insanlar Pandora Kendi adını taşıyan gezegeni kolonileştirmek istiyor ama gezegenin doğal kuralları insan yerleşimine uygun değil. Pandora’nın yerli halkı, çünkü burada insan formunda var olamazlar. Na’viİnsanların vücut formlarını kontrol edebilecekleri bir teknoloji geliştiriyorlar.
Avatar dedikleri yeni bedenler zihin gücüyle bağlantı kurabilir ve hareketlerini kontrol edebilirler . Böylece, aslında bir savaş gazisi olan belden aşağısı felçli bir kişi Jake SullyNa’vi formunda dilediği gibi hareket edebilir.
Beyni bilgisayara bağlayan bir arayüz sayesinde insanlar niyetleriyle avatarlarını kontrol edebiliyorlar.
Filmdeki bu sistem BCI, namı diğer “Beyin Bilgisayar Arayüz Sistemi” Buna denir ve kurgusal bir terim değildir. Gerçek hayatta tam olarak buna denir. Beynimizdeki makinelerin ortasındaki sinyallerle haberleşen teknoloji henüz sinema boyutlarına ulaşmamış olsa da aslında uzun süredir hayatımızda.
Elon Musk’ı hatırlasanız bile nöral bağlantı Here adında bir şirket kurdu, tam da bunu sağlayacak bir teknoloji üzerinde çalışmalar devam ediyor. Beynimize yerleştirilen çipler sayesinde dokunarak veya yazarak değil, sadece beyin sinyallerimizle kontrol edebileceğimiz akıllı telefon ve bilgisayar gibi cihazları yapmak çok yakında mümkün olabilir.
Avatar bedenleri rüya olmayabilir. Makinelerle insan vücudunu birbirine bağlama konusunda zaten çok ileri bir noktadayız.
Sadece bugün kolunu hareket ettirmeyi düşünüyorum bir robot kol Hareket edebileceğiniz teknoloji zaten geliştirildi. beyin gibi implantlarbelirli komutlar bilgisayar aracılığıyla iletilebilir.
Bu sistemler Uzun yıllardır denenmekte ve testler başarı ile sonuçlanmaktadır. Ancak şu anda yaygın olarak mevcut değil.
Beyin-Bilgisayar Arayüz Sistemleri sayesinde nesneleri zihin gücünüzle hareket ettirebilir ve Jedi eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.
Yıldız Savaşları Kuvvet Eğitmeni ‘de, beyin sinyallerinizi algılayan bir kafa takarak tüpün içindeki masa tenisi topunu kaldırabilirsiniz. Ne kadar çok odaklanırsanız, o kadar tatmin edici sonuçlar alırsınız. yoda,Küçük Jedi’ını, yani sizi tebrik ediyor.
Yine aynı alanda değerli bir gelişme: 2016 yılında kolu felçli bir adama beyin implantı yapıldı. yongaile parmaklarını tekrar kontrol edebilir hale geldi. satrançoynayabilirdi.
Bu noktaya geldiysek artık beyin gücüyle çok daha karmaşık makineleri uzaktan kontrol etmemiz mümkün değil mi?
Neredeyse. Sağ kolu veya sol kolu hareket ettirmek istediğinizde komutların sinyaller arasında ayrım yapmak mümkündür. Ancak bu, tüm vücudu uzaktan kontrol etmekten çok daha zordur. basitkalıyorum.
Beyin, binlerce farklı faaliyetten sorumlu parçaları olan oldukça karmaşık bir organdır. Beynimizde olup biten her şeyi sınıflandırabilmek ve “düşünebilmek” verilerden ayırmak son derece zordur. Günümüz teknolojisinin geldiği nokta da oldukça sınırlıdır.
Beynimiz tek bir fabrikadan çıkmıyor, hiçbiri bir oburla birebir aynı değil. Herkes için aynı şekilde çalışacak standart sistemler üretmek mümkün olmayabilir.
Hayatta her beyin benzersiz ve bireyseldir. deneyimler birbirinden farklı çalışır. Bire bir görüşler, beyindeki bire bir konumlara karşılık gelmeyebilir. ya da sadece gibi kavramlar başka beyinlerde başka tepkiler bulabilir. Farklı şekillerde bire bir sonuçlara varabilirler.
Öyleyse evrenselbire bir sinyalleri okuyacak ve bire bir komutlara dönüştürecektir. makinelerGelişmek o kadar kolay değil.
Aklımızdan geçen bir niyet ile gerçekten yapmak istediğimiz bir eylemin emrini ayırt edebilecek miyiz?
Bazen bir dakikada binlerce alakasız şey geçen. Bazıları bizim bile duymak istemediğimiz niyetler, bazıları kendimize yaptığımız şakalar ya da anlamsız…
Yani beyin sinyallerini algılayan tüm bu makineler? kaos Hangilerini ciddi olarak düşündüğümüzü ve hangilerinin zihnimizde uçuşan sayısız fikirden sadece biri olduğunu gerçekten ayırt edebiliyor mu? Önümüzde cevaplanmayı bekleyen buna benzer pek çok soru var.
Asıl beyin yakan sorular bu teknolojiyi üretmek değil yorumlamak noktasında başlıyor.
beynimiz sadece sıfır ve birlerden oluşan veriler Çalışan makineler değiller. Bizi makinelerden farklı kılan, düşünme, hissetme, varoluşumuzla meşgul olma ve duygularımızın toplamıdır. bilincimiz . Ve sadece beyin fonksiyonları ve sınır faaliyetleri ile sınırlı değil.
Eşsiz inançlarımız, anılarımız, duygularımız ve kişiliğimiz çünkü bilincimiz var. Son derece zengin, karmaşık ve bireysel deneyimlerimiz, sonsuz miktarda bilgi anlamına gelir. Herkes için standart bir biçimde nedir? tanımlayamadığımız bir şeymakinelere transfer de imkansız olabilir.
Bu aşamadan sonra top bilim, deney ve teknoloji firmaları yerine sosyal bilimcilere ve filozoflara ait olabilir.
İnsan bilincinin kendisi hala tam olarak anlaşılamayan bir şeydir. sadece vesilesiyle laboratuvarlar, elektrotlar ve yeni teknolojilerniyetli insanlar değil, felsefenin sorun da Beynimiz canlı varlıklardır ve bilgisayarlar gibi çalışmazlar.
Bu nedenle asıl çekincemiz bu teknolojiyi fiziksel olarak üretmek değil, AITeknolojide karşılaştığımız etik ve felsefi çekinceler roket hızındaBiz geliştikçe ortaya çıkabilecek olasılıkları değerlendirmek için daha fazla ideolojinin ve sosyal bilimcinin bu bahislere dahil olması ve katkıda bulunması gerekecek.